Blog
E-liquids

E-liquids mengen

Over het zelf e-liquids mengen wordt vaak onterecht mysterieus gedaan.

Ondanks dat het lastig lijkt, is het niet moeilijk om zelf je eigen e-liquid te maken.

Wil je graag zelf je eigen e-liquid gaan maken, maar weet je niet waar je moet beginnen?
In deze blog leg ik je graag uit hoe het zelf mengen van een e-liquid precies werkt, zodat ook jij je eigen zelfgemaakte e-liquids kunt gaan dampen.
Snel naar je onderwerp?

Waarom zelf e-liquids mengen?

Het zelf mengen van je eigen e-liquid kent vele voordelen, maar deze twee zijn voor de meeste mensen de voornaamste reden:

Goedkoop e-liquid maken

De meest gehoorde reden die onze klanten noemen zijn de kosten. De kosten zijn namelijk vaak een stukje lager dan wanneer je kant-en-klare e-liquids gebruikt. Bij kant-en-klare e-liquids betaal je namelijk ook voor het idee en het werk wat erachter zit om op die smaak te komen.

Eigen e-liquid smaak maken

Naast het kostenplaatje is de voornaamste reden de volledige controle over het eindproduct. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende smaken mengen om tot een nieuwe smaak te komen.

Je eigen dampervaring bepalen

Ook de hoeveelheid damp en dikte van een e-liquid heb je hierbij helemaal zelf in de hand. Dit doe je door zelf de PG / VG verhouding van je basisvloeistof te kiezen, die van invloed is op de hoeveelheid damp, dikte en smaak van je e-liquid.

PG en VG?

PG en VG zijn twee grondstoffen die je in vrijwel alle e-liquids terugvindt. PG staat voor Proyleenglycol en is het dunste van deze twee grondstoffen. PG zorgt met name voor de kriebel in je keel (ook wel throat-hit genoemd). VG staat voor Vegetal Glycerin (plantaardige glycerine) en is dikker dan PG en zorgt met name voor de hoeveel damp die geproduceerd wordt bij het verdampen.

Is het zelf mengen van e-liquids moeilijk?

Nee, het zelf mengen van een e-liquid is absoluut niet moeilijk. Het is erg vergelijkbaar met het zelf maken van aanleng-limonade, waardoor vrijwel iedere volwassene dit zou moeten kunnen.

Wat heb ik nodig om zelf e-liquids te maken?

Om zelf je eigen e-liquid te kunnen maken heb je de volgende producten nodig, die je allemaal terug kunt vinden in onze webshop:
 • Base - smaakloze e-liquid op basis van PG en / of VG, die de basis van je vloeistof vormt
 • Aroma - smaakstof waarmee je smaak aan jouw eigen e-liquid kunt brengen
 • Nicotineboosters (optioneel) - wanneer je nicotinevrije base gebruikt kun je hiermee nicotine toevoegen aan jouw e-liquid
 • Mengflesje - om jouw eigen e-liquid in te mengen en naderhand in te bewaren
 • Naaldspuitje - om de juiste verhoudingen af te kunnen meten bij het mengen van jouw e-liquid

Base - de basis voor een e-liquid

Het grootste deel van iedere zelfgemaakte e-liquid, bestaat uit ‘base’. Dit is smaakloze e-liquid, die dient als basisvloeistof voor je e-liquid.
 

Welke PG/VG-verhouding?

PG en VG zijn de grondstoffen van iedere e-liquid. Welke PG/VG-verhouding je kiest bij jouw e-liquid, is een kwestie van voorkeur. Daarnaast is het ook goed om rekening te houden met welke e-sigaret je gebruikt.

Wat is PG?

PG staat voor Propyleenglycol en dient als smaakdrager, smaakstoffen (ook wel aroma’s genoemd) hechten zich hierdoor gemakkelijk aan PG. De stof PG vind je niet alleen in e-liquid, maar ook in veel andere producten terug, zoals boter en tandpasta.

Wat is VG?

VG staat voor Vegetal Glycerin (plantaardige glycerine). De stof VG zorgt met name voor de hoeveelheid damp bij een e-liquid.

Wat zijn nog meer de verschillen tussen PG en VG?

Naast bovenstaande is het ook goed om rekening te houden met dat VG dikker en stroperiger is dan PG.

Is elke PG/VG-verhouding geschikt voor elke e-sigaret?

De dikte van een vloeistof bepaalt of deze voor jouw e-sigaret geschikt is. In de regel kun je hier van uitgaan: Indien jouw coil kleine gaatjes heeft voor de vloeistof-opname, zal deze lastig stroperigere e-liquids (dus met een hóóg VG-gehalte) opnemen.

Vaak kun je hierbij uitgaan van het volgende:
 • Heeft je coil een Ohm-waarde van 1.0 Ohm of hoger? Gebruik dan een base met maximaal 65% VG.
 • Heeft je coil een Ohm-waarde die lager is dan 1.0 Ohm? Gebruik dan een base met een VG-waarde van 50% of hoger.

Pas op voor dry-hits!

⚠️ Let op! Het gebruik van een té dikke e-liquid voor jouw e-sigaret, kan leiden tot zogenaamde ‘dry-hits’, waarbij het materiaal in de coil nog niet goed doorweekt is met e-liquid tijdens het vuren. Hierdoor kan de coil onnodig snel slijten of zelfs inbranden. En dat kan een vieze smaak afgeven.

Aroma - Smaak toevoegen aan je e-liquid

Aroma’s zijn in verschillende soorten smaken te krijgen, die grofweg onder te verdelen zijn in de volgende categorieën: fruit, tabak, zoet en menthol. 

Een aroma is de smaakstof, waarmee je smaak aan je e-liquid kunt toevoegen. Het is vergelijkbaar met aanleng-limonade, waar het aroma in dit geval de siroop is en het water de base.

Kan je meerdere aroma’s gebruiken en met elkaar mengen? 

Het mengen van verschillende smaken is mogelijk en zorgt soms zelfs voor verrassend nieuwe smaak-combinaties! Daarnaast zijn er verschillende aroma’s die al gemengde smaken bevatten, zoals bijvoorbeeld fruit met menthol.

Stel je eigen e-liquid recept samen

Veel dampers hebben zo hun eigen lievelingsrecepten, dus ook wij! Als je benieuwd bent naar onze eigen favorieten, neem dan gerust contact met ons op.

Base met nicotine of nicotineboosters?

Indien je een nicotinevrije base gebruikt, kan je hier alsnog nicotine aan toevoegen middels zogenaamde nicotineboosters. Dit zijn 10ml base flesjes, met doorgaans 18mg of 20mg nicotine. Indien je hier gebruik van wil maken vind je hieronder twee mengtabellen voor zowel 18mg nicotineboosters als 20mg nicotineboosters:

Tabel 18mg nicotinebooster
Tabel 20mg nicotinebooster


Mengflesje om je e-liquid in te mengen 

Om het geheel in te mengen en bewaren, wordt er gebruik gemaakt van zacht kunststof mengflesjes. Het voordeel van deze flesjes is dat ze een vul-tuitje onder de dop hebben, voor het gemakkelijk bijvullen van je e-sigaret.


Naaldspuitje om de vloeistof mee af te meten

Om de juiste verhoudingen af te kunnen meten bij het mengen, is het raadzaam om gebruik te maken van een naaldspuitje. Dit is nauwkeuriger dan het gebruik van bijvoorbeeld een weegschaal of maatbekers.

Hoe maak ik mijn eigen e-liquid? - Stap voor stap

Het mengen zelf is een kwestie van de ingrediënten afmeten met het naaldspuitje en toevoegen aan het mengflesje. Het mengen zullen we in 5 stappen doen, in onderstaande volgorde:

 1. Hoeveel e-liquid wil je maken?
 2. Voeg je aroma toe
 3. Voeg (optioneel) nicotineboosters toe
 4. Voeg base toe!
 5. Schudden voor gebruik

Stap 1: Hoeveel e-liquid wil je maken?

Om te weten hoeveel je nodig hebt per ingrediënt, zul je eerst moeten bepalen hoeveel je in totaal wil gaan maken. Aan de hand hier van kun je het aantal procenten per ingrediënt omrekenen naar milliliters. 

In ons voorbeeld zullen we uitgaan van 30ml, maar hoeveel je zelf wil maken is natuurlijk helemaal naar eigen wens.

Stap 2: Voeg je aroma toe!

In deze blog gaan we uit van het gebruik van één aroma voor jouw e-liquid, maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wil.

Aroma: Procenten naar milliliters

Ieder aroma heeft een aanbevolen mengverhouding vanuit de fabrikant, die wordt uitgedrukt in procenten. Hiermee kun je zelf eenvoudig berekenen hoeveel ml je nodig hebt wanneer je weet hoeveel je in totaal wil gaan maken.

Stel je hebt besloten dat je 30ml e-liquid wil gaan maken, met een aroma dat een aanbevolen mengverhouding van 12% hanteert, is de berekening als volgt:  0,12 * 30ml = 3,6ml.

Haal door middel van het naaldspuitje 3,6ml aroma uit het flesje aroma en voeg dit toe aan je mengflesje.

Stap 3: Voeg (optioneel) nicotineboosters toe!

Deze derde stap is optioneel en is van toepassing wanneer je een nicotinevrije base gebruikt: het toevoegen van nicotinebooster.
Zit er al nicotine in je base? Ga dan door naar stap 4!

Bij het gebruik van een nicotinevrije base is het mogelijk om hier alsnog nicotine aan toe te voegen. Dit kun je doen door een deel van je base te vervangen met nicotineboosters.

Nicotineboosters zijn 10ml base flesjes, met meestal 18mg of 20mg nicotine.
Hoeveel van je base je dient te vervangen met nicotineboosters van 18mg of 20mg vind je in de tabellen hieronder terug.

Voorbeeld-berekening

Wil je bijvoorbeeld 30ml in totaal maken, met 6mg nicotine? De berekening bij gebruik van 18mg nicotineboosters is dan als volgt:

Voor 6mg nicotine geldt er bij gebruik van 18mg nicotineboosters, dat 33% van je totale e-liquid uit deze nicotineboosters dient te bestaan. Dit bereken je door 0,33 x 30ml te doen, wat uitkomt op 9,9ml nicotineboosters van 18mg (nét geen flesje van 10ml dus).

Ook voor het toevoegen van de nicotinebooster kun je gebruik maken van een naaldspuitje.
Tabel 18mg nicotineboosters
Tabel 20mg nicotineboosters

Stap 4: Voeg base toe

Stap vier is het toevoegen van de base aan je aroma. Ook hier gebruik je het naaldspuitje om de juiste hoeveelheid toe te voegen. 

De berekening voor de base is gemakkelijk wanneer je de hoeveelheid aroma weet. Bij een mengverhouding van 12% aroma zoals hierboven genoemd, wordt het resterende deel van je 30ml vloeistof, base: 88%. 

In milliliters wordt het dan 0,88 * 30ml = 26,4ml

Deze 26,4ml haal je met het naaldspuitje (in meerdere keren) uit het flesje base en voeg je toe aan het aroma in je mengflesje.

Tip: Gebruik je het hele mengflesje? Dan is het een kwestie van aanvullen met base tot de rand van het flesje!

Stap 5: Schudden voor gebruik

Stap 5 is het schudden.
Schud het flesje ongeveer een halve minuut. Zo kunnen de toegevoegde ingrediënten zich goed met elkaar mengen, hierbij geldt dat langer schudden uiteraard beter zal zijn. Ohja, vergeet niet om het vultuitje en dopje eerst terug op de fles te doen! 

Steepen – Hoe lang moet een e-liquid rijpen?

Bij veel aroma’s zal de smaak direct na het mengen nog niet helemaal optimaal zijn. Dit komt doordat de meeste e-liquids na het mengen (en schudden!) nog niet helemaal goed evenredig zijn verdeeld. Vaak is de smaak hierdoor ook iets aan de scherpe kant.

Door middel van rijpen zal de smaak uiteindelijk beter in balans zijn en minder scherp worden.

Mijn manier van steepen

De meest gebruikelijke manier om een e-liquid te laten rijpen (die ik zelf ook gebruik), is het bewaren van de liquid in een donkere ruimte bij kamertemperatuur. Denk bijvoorbeeld aan een keukenlade.

De eerste drie dagen schud ik altijd even met het flesje, waarna ik de vloeistof vervolgens een half uurtje met de dop er af laat ‘luchten’, zodat de luchtbubbels er ook uit kunnen ontsnappen. 

Er zijn echter meerdere manier waarop je een e-liquid kunt laten rijpen. Je kunt bijvoorbeeld een yoghurtshaker gebruiken, om het rijp-proces te versnellen.

Andere tips voor het zelf maken van e-liquid

Houd er rekening mee dat de aanbevolen mengverhoudingen vaak slechts een aanbeveling zijn vanuit de fabrikant! Je kunt dit helemaal naar jouw eigen smaak aanpassen. 
 • Vind je de smaak te sterk? Gebruik dan iets minder aroma of voeg meer base toe.
 • Vind je de smaak te zwak? Gebruik in dat geval iets meer aroma!
Houd er ook rekening mee dat bij gebruik van een base met een hoge PG-waarde, de smaak automatisch intenser zal zijn, omdat PG een sterke smaakdrager is. Bij VG geldt dit andersom: vaak heb je iets meer aroma nodig bij een base met een hoge VG-waarde.

Hulp nodig bij het zelf mengen van e-liquids?

Kom je er na het lezen van bovenstaande niet uit, of loop je vast op de berekening van de juiste mengverhoudingen? Neem dan snel contact op met onze klantenservice! We helpen je graag bij alle mengvragen, zodat ook jij je eigen e-liquid kunt maken!

Reageren (0)

Login om een reactie achter te laten:

Inloggen