Blog
Tips & Tricks

E-sigaret beginnersfoutjes

Heb je problemen met je e-sigaret? Of ben je benieuwd welke foutjes er veelal worden gemaakt door beginners, bij het vapen? 

Of wil je weten welke tips wij hebben bij het gebruik van de e-sigaret?

Lees dan gerust even verder! Voor bijna elk probleem is er wel een oplossing!
Snel naar je onderwerp?

Mijn e-sigaret doet het niet, wat nu?

Vervelend en irritant! Waarom je e-sigaret het niet doet, kan door een aantal onderdelen en oorzaken komen. Een belangrijke vraag is dan ook; wat doet hij niet?

Mijn batterij van de e-sigaret gaat niet aan

Er zijn eigenlijk twee dingen die hier mis kunnen gaan, voordat je eventueel zou kunnen concluderen dat de batterij gewoonweg defect is en aan vervanging toe is.

Staat de batterij wel ingeschakeld?

Klinkt misschien als een stomme vraag, maar vaak is dit wel het probleem!
Tip van Bas: Bijna elke batterij werkt met een 5-clicks systeem. Dit betekent dat je 5 keer heel snel achter elkaar op het knopje moet drukken, om de batterij ingeschakeld te krijgen. En met heel snel, bedoelen we ook echt snel. Als je dat hebt gedaan, zal er een lampje branden of knipperen op de batterij.

Is je batterij goed opgeladen?

Ook kan het zijn dat je batterij niet goed is opgeladen, waardoor de batterij niet aan wil gaan, omdat hij te weinig batterijcapaciteit heeft. Branden er lichtjes als je de batterij probeert op te laden? Laat hem dan voor de zekerheid voor minstens 2 uur aan de oplader hangen en kijk of de batterij daarna wel functioneert.

Dus in het kort:

  • Controleer of je batterij aan staat met het 5-clicks systeem
  • Controleer of je batterij volledig is opgeladen

Er komt geen damp uit mijn e-sigaret

Dit probleem kan eigenlijk aan twee onderdelen liggen. De batterij en de coil.
We gaan er samen voor zorgen dat er wel weer damp uit je e-sigaret gaat komen. Daarvoor controleren we:

Staat je batterij aan en is deze volledig opgeladen?

Controleer eerst voor de zekerheid of de batterij aan staat en of deze volledig is opgeladen. Brand er een lichtje als je het knopje indrukt of gebeurt er helemaal niks? Om een batterij aan te zetten, druk je 5 keer heel snel achter elkaar op het knopje. Als je dat hebt gedaan, zal er een lampje branden of knipperen op de batterij.

Een andere coil kan het probleem oplossen!

Krijg je, ook al doet de batterij het goed, nog steeds geen damp uit de e-sigaret? Vervang dan voor de zekerheid de coil in de clearomizer of de pod. Het kan zijn dat je, ook al is hij nieuw, een slechte coil of pod hebt die niet heet wordt. Dit komt soms wel eens voor bij nieuwe coils of pods.

Geen damp uit je e-sigaret checklist:

  • Controleer of je batterij aan staat
  • Controleer of je batterij volledig is opgeladen
  • Vervang voor de zekerheid de coil (of pod)

Mijn e-sigaret knettert, hoe los ik dat op?

Wat je hoort is de vloeistof die knettert. Een beetje knetteren is normaal bij een e-sigaret, maar het moet niet zo zijn dat er echt (veel) e-liquid omhoog spettert en knettert. Je kunt dit op verschillende manieren oplossen:
  • Het VG-gehalte verhogen
  • Iets harder hijsen
  • Het voltage of wattage aanpassen
  • De (regelbare) luchttoevoer verder open zetten
  • De coil vervangen
  • Het vermijden van e-liquid met (te veel) water

Het VG-gehalte verhogen

Een e-liquid bestaat uit de basisgrondstoffen PG en VG.
  • PG is erg dun van structuur en staat voor Propylene Glycol. Het zorgt vooral voor de throat hit (de kriebel in je keel)
  • VG is een stuk stroperiger van structuur en staat voor Vegetal Glycerin. Het zorgt vooral voor de hoeveelheid damp
Het kan zijn dat te veel PG zorgt voor het spetteren en knetteren. Als de vloeistof namelijk wordt opgewarmd, kan het net zoals kokend water wat gaan pruttelen. Ook kan het zijn dat de coil (het verwarmingselement) de dunne vloeistof niet goed aan kan. VG is in dat soort gevallen een stuk geschikter, omdat het juist wat stroperiger is. Hierdoor zal het niet snel spetteren.

Als leidraad kun je daarom het volgende aanhouden:
  • Coil met een Ohm waarde van 1.0 of hoger? 50% VG of minder
  • Coil met een Ohm waarde lager dan 1.0? 50% VG of meer

Iets harder hijsen kan knetteren voorkomen

Aan de ene kant wordt bij een e-sigaret altijd geadviseerd om rustige hijsjes te nemen, maar anderzijds is té rustig ook niet goed. Er kan zich dan namelijk vloeistof ophopen in de coil, wat niet wordt verdampt omdat er te zacht wordt gehesen. Als je dan later de vuurknop weer indrukt, kan dat even voor een knal of knetteren geluid zorgen. En soms komt er ook wat vloeistof omhoog gespetterd.

Het is daarom belangrijk een balans te vinden tussen te hard en te zacht hijsen. Je moet er net tussenin zitten. Dat is een kwestie van blijven uitproberen.

Bij knetteren het voltage of wattage aanpassen

Als je een te laag voltage of wattage voert, betekent dit dat de vloeistof niet goed wordt verdampt. Het kan zichzelf hierdoor ophopen in de coil. Dit kan zorgen voor een knallend en knetterend geluid. Ook kan het voorkomen dat er vloeistof mee omhoog komt.

Controleer de specificaties van je coil

In de regel staat op de coil zelf of op de verpakking van de coil het aanbevolen voltage of wattage. Probeer die in ieder geval uit.

Blijkt dat je e-sigaret dan nog steeds blijft knetteren? Dan kun je in stapjes wat hoger gaan in voltage of wattage.

De (regelbare) luchttoevoer verder openen

Als je de luchttoevoer deels of helemaal dicht zet, betekent dit dat er weinig tot geen lucht wordt doorgevoerd. Dat is niet goed, want zonder lucht, trek je de e-sigaret eigenlijk compleet vacuüm. Dit betekent dat je de e-liquid puur mee omhoog zuigt.

Hierdoor zal de e-sigaret gaan lekken, spetteren en knetteren. Zorg er daarom voor dat de luchttoevoer ver genoeg open staat.

Je coil is aan vervanging toe

Meestal als een coil aan vervanging toe is, komt er juist weinig damp uit of geeft hij een vervelende smaak af. Het kan echter ook zomaar zijn dat wanneer jouw e-sigaret knettert de coil niet goed is. Voor de zekerheid zou je deze dan kunnen vervangen, wanneer je alle andere oorzaken hebt uitgesloten.

Vermijd e-liquid met (te veel) water

Je kunt het een beetje vergelijken met water dat je kookt. Ook dat pruttelt en spettert. Op die manier werkt te veel water in een e-liquid hetzelfde. Nu komt het gelukkig niet heel vaak voor dat er te veel water aan een e-liquid wordt toegevoegd.



Mijn e-sigaret wordt heet, kan dit kwaad?

Nee, meestal niet! Mocht je echter twijfelen, neem dan gerust contact met ons op.

Het ligt ook een beetje aan wat er precies heet wordt. Wordt het bovenstuk heet, daar waar de vloeistof in gaat? Dan kan het geen kwaad. De coil binnenin wordt namelijk verhit en kan wel meer dan 200°C heet worden. Niet heel gek dus, dat alles eromheen ook warm of heet wordt.

Batterij mag niet heel heet worden

Het is echter niet de bedoeling dat je batterij heet wordt. Warm kan geen kwaad, maar echt heet niet. 

Mijn tips om te voorkomen dat je batterij heet wordt:

  • Laat je batterij of e-sigaret niet in de zon liggen
  • Zorg dat je batterij niet nat wordt
  • Zorg dat de ventilatiegaatjes van de batterij of box mod niet bedekt zijn
  • Laad de batterij niet te lang op; haal de batterij van of uit je oplader, zodra hij vol is
  • Koop een nieuwe batterij, zodra je merk dat de accuduur niet meer is wat het geweest was (en je hem dus steeds vaker op moet laden). In de regel kun je aanhouden dat je een batterij ongeveer 300x kunt opladen
  • Koop geen namaakproducten

Mijn e-sigaret laadt niet op, is hij kapot?

Vervelend dat je e-sigaret niet op wilt laden! Het kan zomaar zijn dat hij aan vervanging toe is en dat je een nieuwe dient te kopen, maar probeer voor de zekerheid nog eerst even deze tips:

Mijn tips voor een e-sigaret die niet oplaadt:

  • Probeer voor de zekerheid een andere lader of een andere kabel
  • Maak de contactpunten schoon van je batterij en oplader; dit kun je doen met bijvoorbeeld een wattenstaafje (met eventueel een héél klein beetje alcohol op het wattenstaafje)
  • Je kunt héél voorzichtig met een kleine platte schroevendraaier of pincet de plus-pool van je batterij omhoog wippen. Deze is soms, door gebruik, wat naar beneden gezakt, waardoor hij geen contact meer maakt met je oplader

Mijn e-sigaret smaakt verbrand, hoe voorkom ik dit?

Dit probleem overkomt volgens mij iedere vaper wel een keer. Misschien zelfs wel vaker dan een keer. Gelukkig is dit meestal vrij vlot en makkelijk op te lossen. De oplossingen kunnen namelijk zijn:
  • Het instellen van het juiste voltage of wattage
  • Het voorkomen van een te droge coil
    • Laat je coil goed weken
    • Vervang je coil
  • Wat zachter hijsen

Het instellen van het juiste voltage of wattage

Op een coil die je gebruikt, staat in de regel welk voltage of wattage je het beste kunt gebruiken. Het staat vaak niet eens alleen op de coil, maar ook op de verpakking. Dit advies kun je het beste aanhouden en wij adviseren zelfs om zo laag mogelijk te beginnen.

Mocht dat niet genoeg voldoening geven, kun je het voltage of wattage altijd weer in stapjes verhogen, totdat je jouw ‘sweet spot’ hebt gevonden.

Neem contact met ons op voor hulp

Weet je niet zeker welk voltage of welk wattage je dient te gebruiken? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij kunnen je daarbij helpen!

Voorkom een (te) droge coil

Als een coil (te) droog is, betekent dit ook dat het katoen in de coil (het verdampingselement) droog is. Als je de coil dan verhit, zal de katoen lichtelijk verbranden. Dit geeft een hele vieze smaak af.

Coil goed doorweken

Het is daarom belangrijk dat de coil goed doorweekt is, voordat je de coil af gaat vuren. Wij houden dan ook in de regel aan; minstens 10 minuten je e-sigaret niet gebruiken en rechtop houden, bij het plaatsen van een nieuwe coil, of bij het opnieuw vullen van de clearomizer.

Bij grote coils is het daarnaast aan te raden om ook alvast wat druppels e-liquid in de coil zelf te laten druppelen, zodat de coil de vloeistof binnenin goed op kan nemen.

Coil vervangen

Gaat de verbrande smaak niet weg? Dan kan het zijn dat de coil te ver verbrand is helaas. Dan adviseren wij de coil in zijn geheel te vervangen.

Hijs niet te hard, maar juist wat zachter

Als je te hard of te lange hijsjes neemt van jouw e-sigaret, kan het zijn dat je jouw coil (het verwarmingselement) droog hijst. Dan kan het zijn dat de katoen, die dan ook droog is, lichtelijk zal verbranden. Dit geeft een vieze verbrande smaak af.

Neem kortere hijsjes

Neem liever wat meer hijsjes die een stuk korter zijn, dan te lange of harde hijsjes. Een lang hijsje kan ervoor zorgen dat je de coil namelijk droog hijst.

Krijg je de verbrande smaak er niet meer uit? Dan kan het helaas zijn dat de coil te ver verbrand is. Dan is het aan te raden om de coil te vervangen.

Mijn e-sigaret en clearomizer lekt, wat nu?

Lekt de clearomizer van je e-smoker? Wat vervelend! Gelukkig kunnen wij je adviseren en helpen om het probleem op te lossen.
Belangrijk om te weten; Krijg je e-liquid in je mond of lekt de clearomizer aan de onderkant? 

Ik krijg e-sigaret vloeistof in mijn mond!

Dat is dus niet lekker en ook niet de bedoeling. E-liquid in je mond kan verschillende oorzaken hebben:
  • Condens
  • Te laag voltage of wattage
  • Te hard hijsen
  • Luchttoevoer staat te dicht

E-liquid in je mond door condens

Bij condens gaat het gelukkig maar om een beetje vloeistof dat in bijvoorbeeld het mondstuk of de schoorsteen van je clearomizer is blijven hangen. Het is daarom raadzaam om het mondstuk af en toe even om te spoelen en droog te deppen.

E-liquid in je mond door een te laag voltage of wattage

In je e-sigaret of clearomizer zit een coil. Een coil is het onderdeeltje wat de vloeistof omzet in damp. De coil moet echter wel heet genoeg worden, wil dit onderdeeltje de vloeistof verdampen. Is dit niet het geval? Dan zal de e-liquid puur omhoog meekomen, wanneer je een hijsje neemt en daardoor lekt je clearomizer.

Controleer de specificaties van je coil

Controleer daarom goed welke specificaties jouw coil heeft. Welk voltage of wattage je het beste kunt gebruiken staat meestal (heel klein) op de coil zelf of op de verpakking. Staat het daar niet op en kan je het niet vinden? Vraag ons dan gerust om hulp!

E-liquid in je mond door te hard hijsen

Dit is een veelvoorkomend probleem, met name bij beginners. Vapen is ook wel even een hele andere tak van sport dan roken. Bij roken neem je best wel ruwe trekjes, terwijl het bij een e-sigaret raadzaam is om zachte hijsjes te nemen. De vloeistof moet namelijk de kans krijgen om te verdampen. Ga dus niet als een gek lopen slurpen, zuigen en hijsen aan een e-sigaret, want dan is de kans heel groot dat de vloeistof puur mee komt.

Klaar om te vapen op de juiste manier? Mijn tips voor het gebruiken van een e-sigaret:

  1. Druk het knopje (als je e-sigaret deze heeft) van de e-sigaret in.
  2. Plaats je mond aan het mondstuk van de e-sigaret.
  3. Neem een rustig en langzaam hijsje van maximaal 4 seconden ongeveer (en dat is best lang hoor, tel maar mee!).
  4. Ben je klaar? Verwijder dan eerst je mond en laat daarna pas het knopje los.

E-liquid in je mond door een te dichte luchttoevoer

Let erop dat je luchttoevoer deels of geheel openstaat. Als je deze namelijk te dicht (of zelfs helemaal dicht) hebt staan, trek je de e-sigaret of clearomizer vacuüm. Hierdoor zuig je de vloeistof puur mee omhoog en zal hij gaan lekken.

Mijn clearomizer lekt aan de onderkant!

Dat is dus echt vervelend. Zeker als je jouw vape in je tas of broekzak hebt zitten en je vape lekt. Maar geen zorgen; ook hier hebben wij een oplossing voor. Het kan namelijk aan twee dingen liggen:
  • De coil (het onderdeel wat voor de verdamping zorgt) is niet goed aangedraaid
  • De vloeistof

Lekkende clearomizer door coil

Als je een nieuwe clearomizer koopt, is het handig om te weten dat de coil die erin zit vaak niet helemaal goed is aangedraaid. Dit betekent dat de vloeistof onder de coil door kan komen en de clearomizer aan de onderkant zal lekken. Heb je geen nieuwe clearomizer? Dan kun je alsnog dubbel controleren of de coil en o-ringen wel goed vast hebben gezeten. In principe is handvast draaien voldoende.

In het kort; Zorg dat je coil goed vast zit! En controleer voor de zekerheid de o-ringen.

Lekkende clearomizer door de vloeistof

Een vloeistof bestaat uit de basisgrondstoffen PG en VG.
  • PG staat voor Propylene Glycol en zorgt vooral voor de throat hit (de kriebel in je keel)
  • VG staat voor Vegetal Glycerin en zorgt vooral voor de hoeveelheid damp
Goed om te weten is dat PG wat dunner is van structuur. En VG juist wat dikker.
Als je een (wat grotere) coil hebt, die wat makkelijker vloeistof opneemt, kan het zijn dat een e-liquid met veel PG niet geschikt is voor die coil. De vloeistof is dan te dun en kan zo door de coil heenvloeien, waardoor je clearomizer lekt aan de onderkant. Ook heb je dan vaak wat last van sputteren en spetteren.

Als leidraad kun je het volgende aanhouden:
  • Coil met een Ohm waarde van 1.0 of hoger? 50% PG of meer
  • Coil met een Ohm waarde lager dan 1.0? 50% PG of minder
Wil je het zeker weten? Neem dan gerust contact met ons op! Wij kunnen jou adviseren welke PG/VG-waarde je het beste kunt gebruiken met jouw coils.

Hoe moet ik mijn e-sigaret schoonmaken?

Er zijn eigenlijk twee onderdelen van een e-sigaret die je schoont kunt maken: De batterij en de clearomizer. Voor beide geldt een andere aanpak, dus lees snel verder.

Hoe moet ik mijn batterij schoonmaken?

Het enige wat je eigenlijk aan een batterij van een e-sigaret schoon kunt maken, is het contactpunt. Hier ontstaat wel eens erosie, waardoor hij slecht contact maakt met jouw clearomizer. Dit kun je schoonmaken door middel van een wattenstaafje (en eventueel een beetje alcohol). 

Hoe moet ik mijn clearomizer schoonmaken?

In de regel bestaat een clearomizer uit vele onderdelen, die je geheel uit elkaar kan halen. Zo kan het glaasje er vaak uit, ringetjes, de onderkant, het mondstuk en meer.

Laat onderdelen weken in warm water

De clearomizer, en dan met name de metalen of glazen onderdelen, kun je heel simpel schoonmaken door het af te spoelen of te laten weken in warm water of gedenatureerde alcohol (verkrijgbaar bij iedere drogist). Neem vooral ook even het contactpunt van de clearomizer onder handen, aangezien deze veelal vies wordt. Datzelfde geldt ook voor het mondstuk en de schoorsteen (daar waar de damp doorheen gaat).

Coil schoonmaken

Voor de coil is het aan te raden alleen warm water te gebruiken. Let wel; deze krijg je nooit helemaal perfect schoon meer. Wil je hem daarom schoonmaken omdat hij niet goed meer functioneert? Dan kun je hem eigenlijk beter in zijn geheel vervangen.

Alles voor minstens 24 uur laten drogen

Als je dit hebt gedaan, is de allerbelangrijkste stap: Drogen! Als leidraad kun je aanhouden dat je alle onderdelen en vooral de coil voor minimaal 24 uur laat drogen.

Clearomizer schoonmaken checklist:

  • Haal je clearomizer zover mogelijk uit elkaar
  • Maak de coil alleen met warm water schoon of vervang deze in zijn geheel
  • Maak de metalen en glazen onderdelen van de clearomizer schoon met warm water of alcohol
  • Laat alles voor minimaal 24 uur drogen
  • Zet dan de clearomizer weer in elkaar, zodat hij klaar is voor gebruik

Hoe moet ik mijn e-sigaret vullen?

Als eerste controleer je of er al een coil (het verdampingselement) in zit. Is dit het geval? Controleer dan of deze wel goed vast zit (handvast is voldoende). Zit er geen in? Dan zul je er eerst eentje moeten plaatsen.

Je vult de clearomizer (het bovenstuk/tankje) daarna met vloeistof. Bij sommige clearomizers kan dat via de onderkant, bij sommige via de bovenkant. Lees daarom de tekst per product goed door op onze website, want ook daar staat gewoon een korte handleiding bij.

Pas op met de luchttoevoer

Wel belangrijk is dat je het middelste buisje, als deze zichtbaar is absoluut NIET moet volgooien met vloeistof, aangezien dit meestal de luchtdóórvoer is, daar waar jij straks aan gaat hijsen. 

Niet te vol vullen met e-liquid

Doe de clearomizer ook niet te vol, want ook dat kan voor lekkages volgen. Een mooie richtlijn is 3/4e aanhouden. 

Coil goed laten weken

Klaar met vullen? Mooi, maar stop; je kunt nog niet meteen beginnen! Het beste is om de coil nu voor minstens 10 minuten te laten weken met e-liquid. Houd de e-sigaret rechtop, zodat de coil goed kan vollopen.

Je e-sigaret vullen checklist:

  • Plaats een coil of controleer de coil
  • Vul je clearomizer via de boven- of onderkant (check de handleiding of onze website)
  • Vul de clearomizer NIET via het middelste buisje
  • Vul de clearomizer voor maximaal 3/4e
  • Laat de coil daarna voor gebruik voor minstens 10 minuten weken

Kan ik mijn e-sigaret vullen met water?

Daar kunnen we kort maar krachtig in zijn; Nee! Helaas. 

Water wordt namelijk zo heet bij verdamping, dat dit niet te inhaleren valt, zonder je mond te verbranden. Ander bijkomend nadeel van water is dat er vrijwel geen smaak aan toe te voegen is wat je zult proeven wanneer het verdampt.

Alleen e-liquids zijn daarom geschikt voor het gebruik in een e-sigaret.

Ik moet hoesten van de e-sigaret!

Vervelend dat je moet hoesten. Het kan een kwestie van gewenning zijn, het kan ook een afkickverschijnsel zijn van het stoppen met roken. We hebben echter een aantal tips:

Damp niet direct over je longen

Damp eerst vanuit je mond en daarna pas over je longen. Ga dus niet direct over je longen hijsen, want een dampwolk uit een e-sigaret is een stuk dichter en intenser dan die van sigaretten of sigarenrook (probeer voor de grap maar eens te praten, wanneer je een dampwolk in je mond hebt hangen).

Controleer de PG en VG-verhouding van je e-liquid

Bekijk ook even de samenstelling van je e-liquid. Bestaat deze heel toevallig veelal uit PG?
De stof PG is namelijk een stuk harder voor je keel. PG staat er om bekend om juist voor de throat-hit te zorgen. Wellicht is VG juist weer fijner, omdat dit een stuk aangenamer is voor je keel en je daardoor minder hoeft te hoesten.

Reageren (0)

Login om een reactie achter te laten:

Inloggen