Blog
Hardware

Coils in alle soorten en maten

Een coil is een onmisbaar element in de e-sigaret. De coil is namelijk het onderdeel dat de vloeistof omzet in damp. Sterker nog: zonder een coil zal een e-sigaret niet werken.

Buiten kant-en-klare fabriekscoils, zijn er ook zelfbouwcoils. Iedere coil heeft een bepaalde Ohmwaarde, die van invloed op de dampproductie is.

Waaruit bestaat een coil?

Een coil bestaat in de regel uit de volgende onderdelen:
  • Gloeispiraal: één (of meerdere) gewikkeld(e) gloeidraadje(s), welke wordt/worden verhit vanuit de mod of batterij. Deze gloeidraad heeft altijd een bepaalde stroomweerstand, uitgedrukt in Ohm. Deze Ohmwaarde wordt onder andere bepaald door het gebruikte materiaal, de dikte van de draad en het aantal wikkelingen.
  • Katoen: Dit wordt ook wel de Wick genoemd. Het katoen zit door of om de gloeispiraal heen gedraaid en zorgt voor de opname van vloeistof.

  • Omhulsel: Wanneer er gebruik wordt gemaakt van ‘fabriekscoils’ is het omhulsel van belang om de coil passend te krijgen voor de clearomizer. Dit is wat de coil op zijn plek houdt in de tank of clearomizer.

Hoe werkt een coil?

Bijna alle coils werken op het volgende principe: de vloeistof wordt in de coil opgenomen door het katoen, dat de vloeistof absorbeert en vasthoudt.

De gloeispiraal in de coil zorgt er vervolgens voor dat de vloeistof in het katoen wordt opgewarmd totdat deze verdampt. Hierdoor wordt het gebruik van een e-sigaret ook wel ‘dampen’ genoemd.

Draadsoorten

De gloeispiraal in een coil kan worden gemaakt van verschillende materialen.
Doorgaans wordt er gebruik gemaakt van kanthal, roestvrij staal (Stainless Steel), nikkel en titanium. Al deze materialen hebben hun voor- en nadelen.

Zo is kanthal de meest gebruikte draad in coils. Kanthal is relatief gemakkelijk te buigen. Het nadeel van kanthal is dat dit enkel op wattage of voltage modus te gebruiken is. Bij deze modus vuurt de mod constant op het ingestelde voltage of wattage, waardoor de coil steeds warmer zal worden naarmate je langer vuurt.

Nikkel en titanium zijn daarentegen enkel op de daarvoor geschikte temperatuurmodus te gebruiken. Bij het gebruik van temperatuurmodus past de mod automatisch het wattage of voltage aan naarmate je langer vuurt, zodat de ingestelde maximumtemperatuur niet wordt overschreden. Dit voorkomt het per ongeluk verbranden van je coils (dry hits).

Het nadeel van nikkel is dat dit snel breekt. Titanium is daarentegen weer gemakkelijker te buigen, maar duurder in de aanschaf.

Roestvrij staal is een uitzondering op bovenstaande, omdat dit materiaal op zowel wattage- of voltagemodus, als op temperatuurmodus te gebruiken is.


Let op: Niet iedere mod/set heeft een temperatuurmodus. Mocht je twijfelen of jouw apparaat temperatuurmodus ondersteunt, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.

Zelfbouw coils

Mocht je zelf je coils willen maken, dat kan! Voor sommige clearomizers is er naast de fabriekscoil ook een zelfbouw coil te koop, die je zelf dient op te bouwen. Deze coils worden ook wel RBA’s (ReBuildable Atomizer) genoemd. Vaak lijkt deze coil erg op de fabriekscoil.

Naast zelfbouw coils voor bestaande tanks en clearomizers, bestaan er ook RDA’s (Rebuildable Dripper Atomizer) en RDTA’s (Rebuildable Dripper Tank Atomizer). Dit zijn tanks of drippers, waar je je eigen coil op dient te bouwen. Deze werken dus niet met kant-en-klare fabriekscoils!