Blog
E-liquids

Wat is PG en VG?

Wat is PG en VG? PG en VG zijn de basisstoffen in een e-liquid. PG staat voor Propylene Glycol en VG staat voor Vegetable Glycerin. In het Nederlands wordt het ook wel Propyleenglycol en Plantaardige Glycerine genoemd.

Hiermee wordt het natuurlijk niet meteen heel veel duidelijker.
In het kort vind je in dit artikel daarom de volgende onderwerpen terug:
Snel naar je onderwerp?

Wat is PG?

PG wordt door de World Health Organization gezien als niet-schadelijk bij kleine hoeveelheden en mag daarom gebruikt worden in voeding, cosmetica en geneesmiddelen. Mocht je een keer de ingrediënten van een pakje boter of een flesje bier checken, dan kun je PG vinden onder het E-nummer E1520.

Wat is VG?

VG wordt gebruikt in zowel verzorgingsproducten, voedingsmiddelen, maar ook in bijvoorbeeld de rookmachines zoals we die in de discotheken kennen. VG kun je op de ingrediëntenlijst van bijvoorbeeld een ijsje vinden onder het E-nummer E422.

Wat is het verschil tussen PG en VG?

De twee grote verschillen tussen de basisstoffen PG en VG zijn de werking van de stof en daarnaast de structuur van de stof.

Wat doet de stof PG?

PG is vooral de grootste smaakdrager in een e-liquid. Daarnaast zorgt de stof PG ook voor de kriebel in je keel, die ook throat hit wordt genoemd. Dit gevoel heb je ook bij een analoge sigaret.
Let op! PG kan voor een ietwat droge mond en keel zorgen. Drink daarom bij het gebruik van PG altijd iets meer water dan je normaal gesproken drinkt. 

Wat doet de stof VG?

VG is vooral het stofje wat zorgt voor de hoeveelheid damp bij een e-liquid. Hoe meer VG, hoe meer damp. Daarnaast is VG een stuk zachter en aangenamer voor je keel.

Wat is de structuur van PG?

PG is behoorlijk dun van structuur. PG is daardoor ook niet geschikt voor coils die grote openingen hebben voor het opnemen van vloeistof. Daar sijpelt het namelijk dan vaak doorheen, richting de (regelbare) luchttoevoer. Je e-sigaret of clearomizer kan daardoor lekkages vertonen aan de onderkant.

Wat is de structuur van VG?

VG is behoorlijk stroperig van structuur. VG is daardoor ook niet geschikt voor coils die kleinere openingen hebben voor het opnemen van vloeistof. Vaak wordt er dan niet genoeg vloeistof in de coil opgenomen, waardoor deze droog blijft. Als een droge coil wordt ‘afgevuurd’ zal het katoen binnenin schroeien en een verbrande smaak afgeven.

Heeft nicotine invloed op een e-liquid?

Ja. Naast PG is ook nicotine een goede smaakdrager. Ook zal nicotine zorgen voor een throat hit (de kriebel in je keel). Nicotine is daarom qua werking redelijk vergelijkbaar met de stof PG.

Wat is een PG/VG-ratio of verhouding?

Eigenlijk is dit simpel gezegd de samenstelling van een vloeistof. Een e-liquid bestaat bijvoorbeeld uit een bepaalde hoeveelheid PG en een bepaalde hoeveelheid VG. Dit wordt de ratio of de verhouding genoemd.
  • Zo zijn er e-liquids die bijvoorbeeld voor 70% uit PG en voor 30% uit VG. De ratio of verhouding is dan dus 70/30.
  • Er zijn ook e-liquids die voor 50% uit PG en voor 50% uit VG bestaan. De ratio of verhouding is dan dus 50/50.
  • Er zijn echter ook e-liquids die voor 100% uit VG bestaan. De ratio of verhouding is dan dus 0/100.

Op PG/VG-ratio filteren

Op onder andere onze e-liquid pagina kun je filteren op PG/VG-verhoudingen. Je kunt er zelfs meerdere aanklikken. Zo kun je eenvoudig jouw e-liquid vinden met de gewenste PG/VG-verhouding. 

Welke verhouding PG en VG moet ik kopen?

Dit ligt aan twee factoren. Wat wil je zelf? En welke e-sigaret heb je? Die bepalen een beetje welke verhouding het beste voor jou werkt. Bij twijfel zou je eventueel altijd 50% PG en 50% VG e-liquids kunnen kopen.

Wil je echter de perfecte keuze maken en de juiste e-liquid kopen, kun je jezelf de volgende vier vragen stellen:
  • Wil je die kriebel in je keel ervaren zoals bij een analoge sigaret? Dan kies je voor PG.
  • Wil je juist veel damp ervaren? Dan kies je voor VG.
  • Heb je een e-sigaret waarbij de coils geschikt zijn voor een dunnere vloeistof? Dan kies je voor PG.
  • Heb je een e-sigaret waarbij de coils geschikt zijn voor een stroperige vloeistof? Dan kies je voor VG.
Weet je niet zeker of je e-sigaret en bijbehorende coils geschikt is voor PG of VG? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Ons team heeft veel ervaring en kan je daarom precies vertellen welke PG/VG-verhouding het beste is.

Kan elke PG en VG samenstelling in mijn e-sigaret?

Daar kan ik kort maar krachtig over zijn: Nee.
Tenminste; het kan geen kwaad, behalve dat de kans groot is op lekkages of een verbrande smaak. En dat heb je uiteraard liever niet.

Soort coil is belangrijk!

Of een bepaalde PG en VG samenstelling geschikt is voor jouw e-sigaret, ligt vooral aan één specifiek onderdeel. De coil.

Ik wil PG kunnen vapen

Om een hoge waarde PG te kunnen dampen, mogen de openingen van de coil, waar de vloeistof door wordt opgenomen niet te groot zijn. PG is namelijk dun van structuur en zal er daardoor doorheen vloeien. In de regel zijn coils met een Ohm waarde van 1.0 Ohm of hoger geschikt voor PG.

Ik wil VG kunnen vapen

Om een hoge waarde VG te kunnen dampen, mogen de openingen van de coil waar de vloeistof door wordt opgenomen weer niet te klein zijn. VG is namelijk dikker van structuur, waardoor de kans bestaat dat de coil de vloeistof niet goed opneemt. In de regel zijn coils met een Ohm waarde van 1.0 Ohm of lager geschikt voor VG.

Ben ik allergisch of gevoelig voor PG?

Heb je een droge mond? Dan kan het zijn dat je gewoonweg wat meer water moet drinken. PG kan namelijk zorgen voor een droge mond, maar dat is relatief normaal.

Ik heb niet alleen een droge mond!

Daarnaast kan het soms voorkomen dat je last hebt van wat ergere klachten (zoals blaasjes in je mond). Misschien ben je dan inderdaad hartstikke gevoelig voor de stof PG. Dat is niet raar, dat is zelfs niet uniek en gelukkig kun je daar iets aan doen. Er zijn namelijk niet voor niks talloze 100% VG e-liquids te vinden.

Reageren (0)

Login om een reactie achter te laten:

Inloggen