Blog
Wetten en regels

Waar mag je dampen?

Vaak krijgen we bij SmokeSmarter de vraag waar je mag dampen. Dit antwoord is niet altijd even simpel te geven. In dit artikel probeer ik per gelegenheid uit te zoeken waar je wel en niet mag e-roken.

E-roken en de wet

Omdat het dampen nog relatief nieuw is en het pas sinds niet al te lange tijd in populariteit is gestegen is er vanuit Brussel of de Tweede Kamer nog geen duidelijke wetgeving over waar wel of niet gedampt mag worden. Hierdoor zou je dus denken dat het overal is toegestaan. Feit is, dat sommige instanties het toch verbieden, helaas.

Mag je dampen in het vliegtuig?

Zo rond de vakantie periodes is een veel gestelde vraag of dat er gedampt mag worden in het vliegtuig. Het antwoord hierop is nee. Ik zou het ten zeerste afraden om zonder navraag te plegen te dampen in een vliegtuig. Wanneer we kijken naar grote luchtvaartmaatschappijen die actief zijn in Nederland: KLM, Correndon, Ryan Air en Transavia dan geven deze op hun website allemaal aan dat e-roken in het vliegtuig ten strengste verboden is. KLM schrijft hierover bijvoorbeeld:

“Roken (inclusief het roken van conventionele sigaretten, elektronische sigaretten of andere kunstmatige vormen van roken) is uitdrukkelijk verboden aan boord van het luchtvaartuig”

Bij Ryan Air mag je wel hun eigen “e-sigaret” dampen. Helaas weet ik niet wat de kwaliteit hiervan is.

Mag je dampen in de kroeg?

Het rookverbod dat sinds 2008 van kracht is in Nederland geld gelukkig niet voor dampen! In principe mag je dus overal, in openbare gelegenheden dampen. Echter moet je hiervoor wel toestemming hebben van de eigenaar. In de meeste kroegen of restaurants wordt enthousiast gereageerd door de eigenaar mits ik van te voren heb aangegeven dat ik wilde e-roken.

Mag je dampen in andere landen?

In een aantal landen rondom ons is dampen al veel bekender dan bij ons. Hier gelden zo ongeveer de zelfde regels als in Nederland. Echter geldt in België dat de producten vallen onder de tabakswet, hier mag dus alleen gedampt worden op plekken waar ook gerookt mag worden. Echter zijn er sinds korte tijd ook landen waar dampen voor problemen zou kunnen zorgen.  In sommige landen zoals Thailand, Argentinië, Venezuela, Taiwan, Brazilië, Hongkong, Cambodja, Indonesië, Singapore, Brunei en de Verenigde Arabische Emireaten zijn strenge regels wat betreft het verkopen en soms ook gebruiken van elektronische sigaretten. Raadpleeg daarom altijd actuele informatie over dit thema wanneer je naar andere landen afreist om problemen te voorkomen, de regelgeving is nog aan veel veranderingen onderhevig en kan dus veranderen.