Blog
Wetten en regels

Vliegen en de e-sigaret

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Lees dan snel onze tips over vliegen en de e-sigaret, en reizen en dampen, zodat je goed voorbereid op reis gaat en niet voor eventuele verrassingen komt te staan op het vliegveld.

Bagagechecklist voor dampers

Vliegen - voor de reis begint…

☑ Controleer altijd of het bezit van een e-sigaret is toegestaan in zowel het land van vertrek als het land van bestemming. Indien je dit niet zeker weet, is het raadzaam om dit bij je reisbureau, de luchtvaartmaatschappij en/of de Nederlandse ambassade in het land van bestemming te checken. Uiteraard vóór je vertrek, om onaangename verassingen te voorkomen!

» Wees je bewust van het feit dat de e-sigaret niet in ieder land is toegestaan. In sommige landen kun je voor het bezitten van een e-sigaret zelfs juridisch vervolgd worden!

☑ Sinds april 2016 ben je verplicht om e-sigaretten en batterijen in je handbagage te vervoeren. Ook geldt er bij sommige luchtvaartmaatschappijen een maximum aantal batterijen dat je mee mag nemen tijdens een vlucht.

» Het vervoeren van een e-sigaret of batterij in je koffer die tijdens de vlucht het ruim in gaat, is dus verboden!

Clearomizers, tanks of RD(T)A’s mogen wél in de ingecheckte ruimbagage worden vervoerd. Voordat je deze inpakt, is het verstandig om de e-liquid er eerst uit te laten lopen. Door het temperatuurverschil tussen de grond en in de lucht kan een e-liquid namelijk gaan lekken in je bagage.

» Het is raadzaam om één tank en een klein flesje e-liquid mee te nemen in je handbagage, zodat je bij het verlaten van de luchthaven direct kunt dampen. Op voorwaarde natuurlijk, dat dit in het betreffende land toegestaan is.

Vliegen - tijdens de reis

☑ Bij de douanecontrole raden we je aan om je e-sigaret, batterijen, accessoires en e-liquids uit je handbagage te halen en alles in de plastic bak te leggen. Zo kunnen de douaniers direct zien dat het om een e-sigaret gaat, wat je tijd kan besparen.

☑ E-liquids in je handbagage, moet je tijdens je reis binnen de Europese Unie in een afsluitbare, doorzichtige plastic tas vervoeren, met in totaal maximaal 1 liter inhoud, waarvan 100ml per item in de plastic tas.

Batterijen dienen te worden vervoerd in de handbagage. Mochten de douaniers niet weten wat het voor een product is, kun je direct uitleggen dat het een onderdeel is van een e-sigaret.

Dampen - op het vliegveld

☑ Normaal gesproken is het niet toegestaan om te dampen op een vliegveld. Op veel vliegvelden zijn aparte rookruimtes, waar dampen wel is toegestaan.

☑ Mocht je er niet zeker van zijn of je mag dampen op het vliegveld, vraag het een medewerker van het vliegveld. Zij kennen de huisregels en geven je de juiste informatie.

☑ Ook op het vliegveld dienen we ons te houden aan de regels! Wij raden dat ook ten zeerste af om stiekem te dampen.

Dampen - in het vliegtuig

☑ Het is strikt verboden om te dampen aan boord van een vliegtuig. Dit is voor de veiligheid van jezelf en van alle inzittenden. Deze regel geldt voor alle luchtvaartmaatschappij.

» Tip! Voordat je het vliegtuig instapt, is het aan te raden de vloeistof uit de clearomizer te halen. Door het verschil in luchtdruk is de kans groot dat je tank gaat lekken.

Bestemming - Cultuurverschillen

Waarschijnlijk is de andere cultuur een van de redenen waarom je op reis gaat. Die cultuur kan verschillen met het thuisfront. Dit kan ook van toepassing zijn op het dampen. Niet ieder land is bekend met dampen en e-sigaretten. Het kan zijn dat mensen raar opkijken, houd hier op een positieve manier rekening mee.

Bestemming - Warmte verschillen

Vloeistoffen worden dunner als ze warm zijn, dit geldt ook voor e-liquid. Wanneer je een warm land bezoekt, kan dit ook gevolgen hebben voor het lekken van je clearomizer. Bewaar je e-liquids op een koele plek, zoals de koelkast. Zo kan je een hoop ellende bespaart blijven.

Bestemming - Terug van vakantie

Aan alles komt een eind, dit geldt ook voor een (damp)vakantie. Wanneer je weer bijna thuis bent, maar nog wel door de douane moet, houdt er dan rekening mee dat je geen vloeistoffen hebt meegenomen die niet aan de Nederlandse TPD wetgeving voldoen. Als je vloeistof niet meer dan 20mg nicotine bevat en de inhoud niet meer is dan 10ml, zal dit verder geen problemen opleveren.