Blog
Wetten en regels

Het goede van TPD

Het goede van TPD? Wat is er goed aan de wetgeving rondom de e-sigaret?
Ik hoor het je denken…

Nee, ik ben niet de advocaat van de duivel en ik zal de laatste zijn die een echte voorstander is van de wetgeving met betrekking tot de e-sigaret.

Snel naar je onderwerp?

Tijdelijke warenwet e-sigaret 2015

Ondanks alle verschillen en regels ben ik trots op de eenheid die wij als dampers zijn geworden. We helpen elkaar, we verzamelen, we strijden voor hetzelfde doel en af en toe worden we boos. Maar bovenal voelen we ons verenigd en gelijk en dat is in deze tijd heel wat waard.

Trots op de dampcommunity

Er zijn na de wetgeving uit 2015 nog veel meer regels bijgekomen. Deze wet geldt, naast de regels hierboven, nog steeds. Ook die nieuwe regels sommen wij graag voor je op:
  • Productbeoordelingen zijn niet toegestaan
  • Compleet verbod op Shake & Vape vloeistoffen
  • Aroma’s moeten een inhoud hebben van maximaal 10ml
  • Base en basisvloeisoffen moeten een inhoud hebben van maximaal 10ml
  • Ook nicotinevrije vloeistoffen moeten een inhoud hebben van maximaal 10ml
  • Alle vloeistoffen moeten een gezondheidswaarschuwing bevatten. Ook die zonder nicotine
  • Alle vloeistoffen dienen geregistreerd te zijn bij de Europese Commissie

Huidige TPD in Nederland

Wij hebben die duidelijkheid wel meteen gekregen. De eerste wetgeving rondom de e-sigaret stamt alweer uit het jaar 2015. De regels waar we toen mee te maken kregen, waren als volgt:
  • Clearomizers moeten een inhoud hebben van maximaal 2ml
  • Nicotinehoudende e-liquids moeten een inhoud hebben van maximaal 10ml
  • Alle vormen van promotie (waaronder ook kortingen en weggevertjes) is niet toegestaan

TPD 2015 in Nederland

De implementatie van wetgeving kan namelijk ook op nationaal niveau erg verschillen.

TPD in België

In België wordt bijvoorbeeld de verkoop op afstand verboden wat al heeft geleid tot de sluiting van meerder webshops. Wel blijft de verkoop in fysieke winkels toegestaan.

TPD in Duitsland

In Duitsland heerst momenteel nog veel onduidelijkheid over de exacte implementatie. Zo worden in het nationaal beleid vooralsnog geen uitspraken gedaan over de inhoud van clearomizers.

TPD in het buitenland

Zelf was ik redelijk paniekerig toen de TPD (wat een afkorting is voor Tobacco Products Directive) werd aangekondigd in 2015. Maar achteraf gezien viel het voor ons dampers wel mee, zo vond ik zelf.

Nederland vooroplopend

Door de invoering van de tijdelijke warenwet waren wij in Nederland al enige tijd gewend aan de nieuwe regels die geïmplementeerd zouden worden in heel Europa.

Onze oost- en zuiderburen, evenals de rest van Europa, moesten daarentegen nog flink gaan wennen aan de wet die komen ging en de vraag was hoe deze er überhaupt voor ze uit kwam te zien.
Wat de toekomst precies gaat brengen op het gebied van regelgeving moet nog blijken. Maar laten wij in ieder geval doorgaan met waar we mee bezig zijn en de éénheid blijven die we zijn.

Reageren (0)

Login om een reactie achter te laten:

Inloggen