Blog
E-liquids

E-liquids steepen

E-liquids steepen is eigenlijk simpelweg het laten rijpen van de e-liquid door deze bloot te stellen aan zuurstof voor een bepaalde periode. Naarmate de tijd verstrijkt zal de smaak iets veranderen. In de vrijwel alle gevallen komt de smaak dan meer tot zijn recht.

Je kunt het steepen van e-liquids eigenlijk redelijk vergelijken met het laten rijpen van een wijn, waarbij de smaak ook vaak meer naar boven zal komen.
Snel naar je onderwerp?

Kant-en-klare e-liquid steepen?

Normaliter is het niet nodig om een kant-en-klare e-liquid te laten rijpen. Deze worden namelijk fabriek-af al gerijpt aangeleverd. Het kan echter zijn dat je e-liquid zo vers is, dat het laten rijpen ervan toch een goed idee is. Kwaad kan het in ieder geval nooit.

DIY e-liquid steepen?

Maak je zelf jouw e-liquids? Dan is het namelijk wel raadzaam om deze te laten steepen. Vaak zorgt na het mengen alleen schudden er namelijk niet voor dat de vloeistoffen zich echt goed met elkaar mengen. De zelfgemaakte e-liquid laten rijpen, kan de smaak dan aanzienlijk verbeteren.

Hoe moet ik een e-liquid steepen?

Er zijn verschillende manieren van steepen; de één parkeert de e-liquid zonder dopje twe weken in een kast, terwijl de ander zweert bij de methode van enkele dagen laten staan en een paar keer per dag even laten ‘luchten’.

Ultrasoon reinigers, yoghurtmakers of magnetron

Er zijn mensen die ultrasoon reinigers gebruiken, warm water of een magnetron, maar er is ook een flinke aanhang van de methode waarbij men een yoghurtmaker gebruikt.

Er zijn dus legio mogelijkheden die allen leiden tot hetzelfde doel: de smaak van je e-liquid te verbeteren, door deze te laten steepen.

E-liquid steepen op onze manier

Ook wij laten uiteraard onze e-liquids steepen en hebben daar onze manier voor. Die leggen we je graag even uit.

Stap 1 - Steepen met of zonder dop?

Eigenlijk met en zonder dop! Haal namelijk als eerste de eventuele sealing van het dopje van de e-liquid af en draai het dopje los en haal deze eraf. Op deze manier komt er weer verse zuurstof bij de e-liquid.

Stap 2 - Goed schudden!

Doe de dop er weer op en schud het flesje zodat de verse zuurstof zich goed met de vloeistof kan mengen.

Stap 3 - Donkere plek gezocht!

Zet of leg het flesje nu op een donkere plek, die op kamertemperatuur is. Denk bijvoorbeeld aan een keukenlade en laat hem daar voor 24 uur staan of liggen.

Stap 4 - Langer laten rijpen?

Probeer de e-liquid. Is de smaak nog niet helemaal naar wens? Herhaal dan de stappen hierboven en laat de e-liquid nog eens rijpen voor minstens 24 uur.

E-liquid steepen met een ultrasoon reiniger

Als je over een ultrasoon reiniger beschikt kun je hier ook je e-liquids mee rijpen. Vul de ultrasoon reiniger met water, zet je flesjes erin en zet hem aan.

Door de vibraties die de ultrasoon reiniger maakt, zullen de bestandsdelen van de e-liquid zich goed met elkaar kunnen mengen.

E-liquid steepen met warm water

Deze manier van steeping kun je voor een paar uur doen. Hierbij leg je jouw flesje(s) e-liquid in warm water.

Door het warme water wordt de e-liquid namelijk iets dunner, wat er weer voor zorgt dat de bestandsdelen zich goed met elkaar kunnen mengen.
⚠️ Let op! Gebruik geen kokend water! Wanneer je gebruik maakt van een vloeistof met nicotine wordt de nicotine namelijk vernietigd door de hitte van kokend water. Daarnaast kunnen kunststof flesjes ook niet goed tegen kokend water.

E-liquid steepen met de magnetron

Bij deze manier van steeping doe je eigenlijk hetzelfde als bij het steepen met warm water, echter gebruik je de magnetron als warmtebron. Hierbij zet je jouw flesje, met de dop eraf, in de magnetron en verwarm je de e-liquid in een paar seconden.

Door de warmte wordt de e-liquid dunner en zullen de bestandsdelen zich beter met elkaar mengen.
⚠️ Let op! Haal de dop van het flesje, anders is de kans groot dat er zoveel druk op komt te staan, waardoor de e-liquid eruit zal lopen.

E-liquid steepen in een yoghurtmaker

Een yoghurtmaker is eigenlijk ideaal om je e-liquid mee te steepen. Ook hier maak je gebruik van de warmtebron van de yoghurtmaker, waarbij de temperatuur rond de 40 graden Celsius zal zijn. Je zet de flesjes e-liquid die je wilt laten rijpen erin, zet hem aan en laat hem aan staan voor bijvoorbeeld zes uur.
⚠️ Let op! Haal de dop van de flesjes die je de yoghurtmaker zet. Door de warmte kan er druk ontstaan, waardoor de e-liquid er anders uit zal lopen.

Hoe lang moet je een e-liquid laten rijpen?

Dit hangt eigenlijk af van jouw e-liquid, maar ook aan de manier van steepen.

Romige smaken en tabakssmaken moeten bijvoorbeeld een stuk langer rijpen dan een fruitsmaak, wil de smaak echt tot zijn recht komen. En steepen in een yoghurtmaker hoeft bijvoorbeeld een stuk minder lang dan wanneer je het zonder attributen laat rijpen.

Hoe weet ik of mijn e-liquid lang genoeg gesteept heeft?

Of een e-liquid lang genoeg heeft gerijpt kun je eigenlijk zien aan de kleur van de vloeistof. Zodra je ziet dat de e-liquid een stuk donkerder van kleur is geworden, heeft deze meestal lang genoeg gerijpt.

 Wil je het zeker weten? Dan is het een kwestie van proeven en uitproberen.

Reageren (0)

Login om een reactie achter te laten:

Inloggen