Blog
E-liquids

E-liquids steepen

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag waarom ik e-liquids doe ‘steepen’ en waar dat dan precies goed voor is. E-liquids zijn toch kant en klaar? Dat klopt, maar dat wil niet altijd zeggen dat ze direct op hun best zijn. Vandaar deze keer; het steep-proces.

Allereerst is het natuurlijk handig even toe te lichten wat steepen nou eigenlijk is en waarom ik dat bij vrijwel alle liquids doe. Het steepen van liquids is eigenlijk simpelweg het laten rijpen van de vloeistof door ze bloot te stellen aan zuurstof voor een bepaalde periode. Naarmate de tijd verstrijkt zal de smaak iets veranderen. Hoeveel de smaak verandert kan verschillen per merk en samenstelling van de vloeistof (PG/VG-verhouding).

Wat is steepen?

Er zijn verschillende manieren van steepen; de één parkeert de liquid zonder dopje 2 weken in een kast, terwijl de ander zweert bij de methode van enkele dagen laten staan en een paar keer per dag even laten ‘luchten’. Er zijn mensen die ultrasoon reinigers gebruiken, maar er is ook een flinke aanhang van de methode waarbij men een Yoghurt-maker gebruikt. Er zijn dus legio mogelijkheden die allen leiden tot hetzelfde doel: de smaak van je liquid te verbeteren.

Waarom steepen?

Over het algemeen wordt een liquid met een prijs boven de €5,50 - €6,00 geclassificeerd als een zogenaamde ‘premium’-liquid. De liquids worden vaak in kleinere batches geproduceerd en verkocht, waardoor de voorraad eigenlijk altijd erg vers is, en nog niet echt de tijd heeft gehad om te rijpen, en dus vaak (sterk) verbeteren qua smaak wanneer deze het steep-proces doorlopen. Gemiddeld steep ik een liquid 3 dagen, waarbij ik een tandenstoker tussen het dopje zet, zodat deze een beetje kan luchten. Ik plaats de liquid daarbij op een donkere plek op kamertemperatuur.

Hieronder een voorbeeld van de stappen bij een e-liquid die ik heb gesteept.

Dag 1 steepen

Bij binnenkomst de folie van het dopje gehaald en het dopje losgedraaid, tijd voor een eerste impressie. Bij het ruiken van de e-liquid overheerst een bloemengeur welke een beetje te overdreven lijkt, dus laten we eens kijken wat er gaat gebeuren als we hem een paar daagjes laten steepen. Om te beginnen maar eens 24 uur met de tandenstoker tussen het dopje, zodat deze ongeveer een halve centimeter hoger zit. Ik zet hem in de voorraadkast, zodat hij donker staat en bovendien op kamertemperatuur.

Dag 2 steepen

De liquid heeft nu ongeveer 22 uur rustig in de kast staan steepen, dus we gaan eens kijken wat dit gedaan heeft voor de geur. De eerst nog wat overdreven bloemengeur heeft plaatsgemaakt voor een bloemige geur met een lichte zoete tint. Nog niet helemaal mijn ding, dus ik ga hem nog een dagje laten staan, op dezelfde manier.

Dag 3 steepen

Op het moment van schrijven heeft de e-liquid 53 uur gesteept. Deze keer komt er naast de bloemige zoete geur iets van lichte kruiden naar boven, en als een nasmaak blijft deze kruidengeur hangen, wat me -in combinatie met de bloemengeur- doet beslissen dat deze nu klaar is om te dampen. De geur is nu echt zuiver, waarschijnlijk zoals de producent hem bedoeld had.

Uiteraard is dat hele steepgebeuren nogal smaak afhankelijk; de één vindt het onzin, de ander vindt een smaak gewoon meteen goed en dampt hem direct zonder te steepen. Smaken verschillen, maar het is toch iets wat het wellicht waard is om eens te proberen. We geven extra euro’s uit voor de betere e-liquids, en wat kan er nou mis zijn met het nóg lekkerder ‘maken’ van je tóch al lekkere sapje? Geduld is een schone zaak, en wordt in sommige gevallen beloond met een heerlijke volle, goed gebalanceerde smaak.