Blog
Nieuws

Public Health England over e-sigaret

Er is een nieuwe publicatie verschenen van Public Health England (hierna genoemd: PHE) over de e-sigaret door vooraanstaande tabaksspecialisten als uitbreiding op hun publicatie eerder in 2015.

Public Health England over de e-sigaret

Public Health England is er om de gezondheid en het welzijn van Engeland te beschermen en te verbeteren, en gezondheidsrisico's te verminderen. Zij doen dit door middel van toonaangevende wetenschappelijke kennis, onderzoek, regelgeving, samenwerking en gespecialiseerde medische zorg. PHE biedt de overheid, de lokale overheid, de NHS, het parlement, de industrie en het publiek dan ook informatie op basis van feiten.

De belangrijkste bevindingen van Public Health England:

 • Vapen of dampen levert een veel kleiner gezondheidsrisico op dan het roken van tabak, en het overstappen van roken op dampen heeft gezondheidstechnisch grote voordelen.
 • E-sigaretten zouden bij kunnen dragen aan het succesvol stoppen met roken van minstens en misschien zelfs nog meer dan, 20.000 mensen per jaar.
 • Het e-sigaret gebruik wordt in verband gebracht met een verhoogd slagingspercentage mensen die het afgelopen jaar gestopt zijn met roken, en dit percentage neemt nog steeds toe.
 • Vele duizenden rokers geloven onterecht dat dampen net zo slecht voor de gezondheid is als roken; ongeveer 40% van de rokers heeft nog nooit een e-sigaret geprobeerd.
 • Er bestaan grote misverstanden over nicotine. (minder dan 10% van de volwassenen begrijpt dat de negatieve effecten van het roken NIET worden veroorzaakt door nicotine)
 • Het e-sigaret gebruik onder de Engelse bevolking is in de laatste jaren gestabiliseerd op net iets minder dan 3 miljoen gebruikers.
 • Er zijn geen bewijzen gevonden dat dampen een opstap is naar roken onder jongeren. (het aantal rokende jongeren in Engeland neemt nog steeds af, rokende jongeren worden zeldzamer, en de rokende jongeren die er zijn, zijn op een enkele uitzondering na allemaal direct begonnen met roken, en niet via een e-sigaret)
Deze bekendmaking van PHE volgt op een publicatie van de Amerikaanse 'National Academy of Science en Medicine' over e-sigaretten. Welke concludeert dat 'het aannemelijk is dat e-sigaretten veel minder schadelijk zijn als het roken van tabak'.

Bron Foto: GOV.UK.


Professor John Newton, de directeur van de afdeling Gezondheidsverbetering van PHE verklaarde dat:
 • "Er elke minuut iemand in het ziekenhuis wordt opgenomen door de gevolgen van roken, en dat er in Engeland per jaar 79.000 mensen overlijden aan de gevolgen ervan."
 • "Onze publicatie benadrukt dat onderzoek uitwijst dat dampen veel minder risico's met zich meebrengt als roken, tot wel 95% is, met een verwaarloosbaar risico voor mensen in de omgeving. Toch gelooft meer dan de helft van de rokers dat dampen net zo slecht is als roken, of ze weten het gewoon niet."
 • "Het zou heel tragisch zijn als duizenden mensen die zouden kúnnen stoppen met roken met behulp van een e-sigaret op het verkeerde been worden gezet door misinformatie over de veiligheid van de e-sigaret."
Professor Ann McNeill, vooraanstaand auteur en Professor Tabaksverslaving op King's College in Londen zei:
 • "Het is zorgwekkend dat veel rokers geen idee hebben waarin de gevaren van het roken schuilen. Een roker inhaleert een dodelijke mix van 7.000 verbrandingsproducten, waarvan er 70 bekend staan als kankerverwekkend."
 • "Mensen roken om nicotine binnen te krijgen, maar in tegenstelling tot wat de meerderheid van de rokers gelooft, is nicotine niet of nauwelijks schadelijk, de giftige bijproducten zijn de overduidelijke boosdoeners en tevens oorzaak van tabaksgerelateerde ziekten en doden. Er zijn tegenwoordig vele alternatieve manieren om nicotine op te nemen in het lichaam, waaronder kauwgum, neusspray's, pleisters, snoepjes en e-sigaretten."
Professor Linda Bauld, auteur en Professor Health Policy aan de Universiteit van Stirling and voorzitster Gedragsstudie voor kanker preventie bij het kanker onderzoekscentrum in het VK vertelde:
 • "Men uit steeds weer de bezorgdheid dat jongeren die beginnen met e-sigaretten zullen overstappen op roken. maar in het VK is uit onderzoek duidelijk gebleken dat e-sigaret gebruik onder jongeren die nog nooit gerookt hebben, in maar minder dan 1% van de gevallen heeft geleid tot het 'gaan roken', en dat het aantal rokende jongeren nog steeds in sterke mate aan het dalen is. We zullen en moeten dit uiteraard doorlopend in het oog houden, maar tot nu toe zeggen de cijfers dat e-sigaret gebruik niet leidt tot het gaan roken van jongeren."
 

Bron: https://www.gov.uk/government/news/phe-publishes-independent-expert-e-cigarettes-evidence-review