Blog
Nieuws

Het einde van de e-sigaret?

De meesten van jullie zullen afgelopen maand het e-sigaret nieuws uit de Verenigde Staten wel hebben gehoord over longproblemen met zelfs de dood als gevolg, wat volgens sommige media en kranten veroorzaakt zou zijn door de e-sigaret.

Op het eerste gezicht lijken de slachtoffers namelijk één duidelijke overeenkomst te hebben: ze vapen. Als je echter verder kijkt dan dat, ligt het niet zo eenvoudig als de media doet vermoeden.
Snel naar je onderwerp?
Belangrijk om te weten is dat er in Nederland ook géén sterfgevallen gerapporteerd zijn, die te wijten waren aan de e-sigaret of het vapen.
We zetten daarom graag wat feiten voor jou op een rijtje.

Strenge wetten en regelgeving in Nederland

Wij van SmokeSmarter zorgen ervoor dat al onze producten geregistreerd staan en goedgekeurd zijn bij de overheid en andere noodzakelijke instanties. Onze e-sigaretten, vloeistoffen en accessoires voldoen daarom dan ook aan de Europese en Nederlandse wetgeving en bijbehorende strenge regels.

In geen van onze vloeistoffen is de stof E-acetaat te vinden. Nederland en Europa verschillen in deze sterk van de Verenigde Staten.

Wat is er aan de hand in de USA?

Sinds 17 september 2019 zijn er zeven doden gelinkt door het “Vaping Associated Pulmonary Injury (VAPI)” in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn er nog 380 andere gevallen die door de Federal Health Agency worden onderzocht.

Deze berichtgeving heeft ertoe geleid dat er wordt gesuggereerd dat vapen per direct verboden zou moet worden en e-liquids geen smaakvarianten meer mogen hebben. Daarnaast zijn er vele andere drastische maatregelen die worden aangedragen door politici in de Verenigde Staten. Dit is allemaal tot stand gekomen zonder te kijken naar de daadwerkelijke oorzaken die hebben geleid tot deze sterfgevallen en letsels.

De New York State department ontving begin september 34 gevallen die te maken hadden met het “Vaping Associated Pulmonary Injury (VAPI)”. Bijna al deze gevallen bleken te zijn veroorzaakt door (THC) producten van de zwarte markt.

Met name het bestanddeel Vitamine E-acetaat bleek aanwezig te zijn in de THC-dampcartridges. Dit bestanddeel wordt gebruikt als een verdikkingsmiddel. Een mogelijke verklaring zou daarom kunnen zijn dat dit op de zwarte markt wordt gebruikt door drugsdealers, om het stiekem verdunnen van THC e-liquids te kunnen verbergen.

Wat we in ieder geval wel weten, is dat de overgrote meerderheid van de slachtoffers THC-producten gebruiken die de schadelijke stof Vitamine E-acetaat bevatten.

Is vapen veilig?

Alle e-liquids en producten uit ons assortiment zijn vrij van de bovengenoemde ingrediënten en THC van de zwarte markt. Daarnaast heeft Public Health England (de Britse ministerie van volksgezondheid) verklaard dat vapen 95% minder schadelijk is dan roken en hun oordeel daarin ongewijzigd blijft.
 
Jammer genoeg gelooft slechts de helft van de rokers dat de e-sigaret minder schadelijk is dan roken. Dit komt onder andere door de sensatie in de hedendaagse media en het verspreiden van verkeerde informatie. Met koppen van de Telegraaf zoals “Waarschuwing na nieuwe dode door e-sigaret” is het niet gek dat rokers verkeerd worden geïnformeerd.
 
Gelukkig zijn er genoeg (ex) rokers die wel geloven in de e-sigaret en de hulp die het kan bieden bij het stoppen met roken. Vapen en de e-sigaret is het afgelopen decennium dan ook steeds populairder geworden. In 2018 waren er meer dan 41 miljoen (volwassen) vapers wereldwijd.
Rook je niet? Dan zullen wij altijd adviseren om niet te beginnen met vapen.
Vapen is namelijk niet gezond, maar wel 95% minder schadelijk dan het roken van tabak. Het roken van tabak zorgt bijvoorbeeld voor 480.000 doden per jaar in de Verenigde Staten.

Concluderend

Naar onze mening is de berichtgeving in de media van de afgelopen weken onvolledig en niet van toepassing op de producten in de Nederlandse markt. Producten uit het assortiment van SmokeSmarter zijn uitvoerig getest, en de resultaten en ingrediënten zijn daarvoor vastgelegd in de benodigde rapporten.

Reageren (0)

Login om een reactie achter te laten:

Inloggen