Wat is vapen?

Vapen is een ander woord voor dampen, elektronisch roken en e-roken.
Dit wordt gedaan met een elektronische sigaret, die weer gebruik maakt van e-liquid.

Wat is een elektronische sigaret?

Een elektronische sigaret, ook wel e-sigaret genoemd, is een apparaatje wat bedoeld is als alternatief voor het analoog roken. Een e-sigaret bestaat kortgezegd uit een batterij en een clearomizer.

De batterij van een e-sigaret

De batterij zorgt ervoor dat de elektronica in de e-sigaret voorzien wordt van stroom. Een e-sigaret kan gebruik maken van een interne batterij, maar er worden ook e-sigaretten geleverd met enkel een batterijbehuizing (ook wel box mod genoemd). Het is dan nog nodig om hier een externe (18650 of 21700) batterij bij te gebruiken die je in de batterijbehuizing plaatst.

De clearomizer van een e-sigaret

De clearomizer bestaat uit een glaasje, een behuizing en een mondstuk en is dus het tankje waar de vloeistof, ook wel e-liquid genoemd, in gaat. In de clearomizer zit ook een ander essentieel onderdeel; de coil. De coil zorgt er namelijk voor dat de e-liquid wordt omgezet in damp, wat je weer kunt inhaleren.

De coil van een e-sigaret

De coil bestaat uit een of meerdere metalen spiraaltjes, met er doorheen of eromheen katoen. De katoen zorgt ervoor dat de e-liquid wordt opgenomen. De spiraaltjes van de coil worden dan, dankzij de stroom uit de batterij, verhit en zorgen ervoor dat de e-liquid in het katoen wordt verdampt. De coil is ook het onderdeeltje wat zo nu en dan vervangen moet worden, aangezien deze slijt bij het gebruik van de e-sigaret.

De coil van een e-sigaret beschikt over een bepaalde Ohm waarde. De Ohm waarde is simpel gezegd de weerstand die de coil biedt. Hoe lager de Ohm waarde, hoe lager de weerstand. Hoe lager de weerstand, hoe sneller de stroom vanuit de batterij door de coil heen vloeit, hoe sneller heet de coil zal worden. Doordat de coil sneller heet wordt, wordt er ook sneller en meer damp gegenereerd.

Dus kort gezegd: Hoe lager de Ohm waarde, hoe meer damp.

Wat is e-liquid?

E-liquid is de vloeistof die wordt gebruikt bij het vapen. Deze zijn er in tal van verschillende smaken, nicotinegehaltes, samenstellingen én daarnaast zijn ze beschikbaar zonder nicotine.

Het nicotinegehalte van een e-liquid

Een e-liquid heeft verschillende soorten nicotinegehaltes. Van nicotinevrije varianten, tot 3mg, 12mg en 18mg. Welk nicotinegehalte je het beste kunt nemen, is mede afhankelijk van je rookgewoontes en je e-sigaret zelf. Je kunt het volgende lijstje daarom als leidraad gebruiken:
  • Light-sigaretten: Dan kun je het beste kiezen voor 3mg tot 6mg nicotine.
  • Normale sigaretten: Dan kun je het beste kiezen voor 12mg nicotine.
  • Shag: Dan kun je het beste kiezen voor 18mg nicotine.
Ook is het uiteraard mogelijk om nicotinevrije e-liquids te gebruiken. Bij elke e-liquid kun je in ieder geval helemaal zelf het gewenste nicotinegehalte kiezen.

Weet je niet zeker welk nicotinegehalte je moet nemen, in combinatie met jouw rookgewoontes en type e-sigaret? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij adviseren jou hierin graag.

Samenstelling van een e-liquid

Een e-liquid heeft een bepaalde samenstelling. Een e-liquid bestaat namelijk uit de grondstoffen PG en VG. De stof PG staat voor Propylene Glycol en zorgt vooral voor de throat hit (kriebel in je keel) en is, naast nicotine, de sterkste smaakdrager. De stof VG staat voor Vegetable Glycerin en zorgt vooral voor de hoeveelheid damp.

Welke samenstelling moet ik pakken?

Goed om te weten is dat de stof VG wat stroperiger is van structuur en PG juist weer een stuk dunner. Hierdoor is niet elke e-liquid met een bepaalde samenstelling, geschikt voor een bepaalde e-sigaret.

Je kunt als leidraad aanhouden dat wanneer jouw e-sigaret gebruik maakt van coils met een Ohm waarde onder de 1.0 Ohm, je het beste kunt gaan voor wat meer VG. Maakt jouw e-sigaret gebruik van coils met een Ohm waarde boven de 1.0 Ohm? Dan kun je juist voor wat meer PG gaan.

Daarnaast is het uiteraard ook van belang wat je wensen precies zijn. Wil je veel damp? Dan kun je voor veel VG gaan. Wil je juist niet zoveel damp, maar juist die kriebel in je keel? Dan ga je voor veel PG. Je kunt uiteraard ook voor de middenweg gaan en kiezen voor 50% VG en 50% PG.

Nog meer vragen over vapen?

Zijn nog niet al je vragen beantwoord of zijn er nog dingen onduidelijk? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen jou graag verder met al jouw vragen rondom het vapen en de e-sigaret.