Ik wil starten met de e-sigaret

Met enig regelmaat krijgen wij van onze klanten de opmerking “Ik zie door de bomen het bos niet meer”. En dat begrijpen wij. Er is zoveel beschikbaar, waardoor je vaak niet goed weet waar je moet starten met de e-sigaret. Daar helpen wij graag bij!
 

E-sigaret in het kort

Simpel gezegd bestaat de e-sigaret uit een batterij en een clearomizer. De clearomizer is het bovenstuk waar de vloeistof in gaat, ook wel e-liquid genoemd. Daarnaast zit er een mondstukje op de clearomizer en zit er een coil in. De coil is het verdampertje dat de e-liquid om zet in damp.
 

Eerste e-sigaret

Wij adviseren om als beginner en starter ook echt voor een beginnersmodel te gaan. Dit zijn e-sigaretten die zeer simpel zijn in gebruik, niet al te veel damp afgeven en mede daardoor het meest in de buurt komen van een analoge sigaret.
 
Uiteraard hebben we ook in die categorie veel keuze. Vraag jezelf daarom wat je wensen en eisen zijn en niet onbelangrijk; hoeveel geld je eraan wilt besteden. Moet het bijvoorbeeld een kleine e-sigaret zijn? Of wil je graag een penvormige e-sigaret, of juist een e-sigaret in de vorm van een doosje? Wil je een e-sigaret die je niet zelf hoeft te vullen met e-liquid, omdat je het misschien een knoeiboel vindt? Of wil je juist wel zelf je e-sigaret kunnen afvullen, zodat je de keuze hebt uit meer dan 500 smaken?
 
Met de antwoorden op dit soort vragen, maak je de selectie een stuk kleiner en kom je uiteindelijk op een e-sigaret uit die het meeste bij jouw wensen past.

E-liquid in het kort

Kortgezegd is de e-liquid de kant-en-klare vloeistof die in een e-sigaret gaat. Deze is beschikbaar zonder nicotine, maar ook in verschillende nicotinegehaltes.
 
Daarnaast bestaat een e-liquid ook nog uit de stoffen PG en VG. De stof PG staat voor de kriebel in je keel. De stof VG is een stuk zachter voor je keel en wat zachter van smaak. Ook zorgt de stof VG voor de hoeveelheid damp.
 

Eerste e-liquid

Afhankelijk van je wensen, raden we aan om in een beginnersmodel niet te veel voor de stof VG te gaan. De stof VG is namelijk wat stroperig en werkt niet met alle e-sigaretten. Ook komt de stof PG wat meer in de buurt van het analoog roken, mede door de kriebel in je keel die door PG wordt veroorzaakt.
 
Welk nicotinegehalte je het beste kunt nemen, is mede afhankelijk van je rookgewoonte. Bij een beginnersmodel e-sigaret mag je daarom van het volgende lijstje uit gaan:
  • 3mg-6mg: Staat ongeveer gelijk aan light-sigaretten
  • 12mg: Staat ongeveer gelijk aan filtersigaretten
  • 18mg: Staat ongeveer gelijk aan (zware) shag
 

Ook goed om te weten

De coil is een onderdeel wat zo nu en dan vervangen moet worden. In de regel is dat tussen de één en drie weken. Je gaat dit vanzelf merken zodra de smaak minder goed wordt, of zodra je meer moeite moet doen om een hijsje te nemen.
 
De coil wordt fabriekaf niet altijd even goed aangedraaid. Zorg daarom dat je zelf, bij binnenkomst, de coil voor de zekerheid controleert. Draai hem handvast aan. Als de coil te los zit, zal de vloeistof namelijk onder de coil door vloeien, wat voor lekkages kan zorgen.

Het is als beginner altijd verstandig twee e-sigaretten of batterijen in huis te halen. Mocht de batterij bijvoorbeeld een keer leeg zijn, heb je in ieder geval nog een tweede batterij in bezit die je kunt gebruiken. Zodoende is de kans een stuk kleiner dat je terugvalt op de analoge sigaret.
 
Het kan zijn dat je even moet wennen als je zou overstappen op de e-sigaret. Neem rustige hijsjes, liever iets te kort dan te lang. Moet je hoesten? Dat kán een kwestie van gewenning zijn en zou binnen een paar dagen over moeten zijn. Probeer daarnaast wat meer water te drinken dan je normaal zou doen. De stof PG kan namelijk voor een wat drogere mond zorgen.