Blog
Wetten en regels

Vliegen en de e-sigaret

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Lees dan snel onze tips over vliegen en de e-sigaret, en reizen en dampen, zodat je goed voorbereid op reis gaat.

Zo kom je met jouw e-sigaret op het vliegveld of in het vliegtuig niet voor eventuele verrassingen te staan.
Snel naar je onderwerp?

E-sigaret handbagage checklist

Wil je jouw e-sigaret meenemen op vakantie? Dan is het aan te raden de volgende onderdelen en producten in je handbagage te stoppen:

Voorbereiden op vliegen met de e-sigaret

Controleer altijd of het bezit van een e-sigaret is toegestaan in zowel het land van vertrek als het land van bestemming. Indien je dit niet zeker weet, is het raadzaam om dit bij je reisbureau, de luchtvaartmaatschappij en/of de Nederlandse ambassade in het land van bestemming te checken. Uiteraard vóór je vertrek, om onaangename verrassingen te voorkomen!
⚠️ Let op! Wees je bewust van het feit dat de e-sigaret niet in ieder land is toegestaan. In sommige landen kun je voor het bezitten van een e-sigaret zelfs juridisch vervolgd worden!

E-sigaret in handbagage meenemen

Sinds april 2016 ben je verplicht om e-sigaretten en batterijen in je handbagage te vervoeren. Ook geldt er bij sommige luchtvaartmaatschappijen een maximum aantal batterijen dat je mee mag nemen tijdens een vlucht.

Mochten de douaniers niet weten wat het voor een product is, kun je uitleggen dat het een onderdeel is van een e-sigaret.

E-sigaret en batterij verboden als ruimbagage

⚠️ Let op! Het vervoeren van een e-sigaret of batterij in je koffer die tijdens de vlucht het ruim in gaat, is dus verboden!

Clearomizer in handbagage of ruimbagage

Clearomizers, tanks of RD(T)A’s mogen wél in de ingecheckte ruimbagage worden vervoerd, maar mogen uiteraard ook mee in je handbagage. Voordat je deze inpakt, is het verstandig om de e-liquid er eerst uit te laten lopen. Door het verschil in luchtdruk en door het temperatuurverschil tussen de grond en in de lucht kan een e-liquid namelijk gaan lekken in je bagage.

E-liquid in handbagage of ruimbagage

E-liquid mag je zowel als handbagage of ruimbagage meenemen. Het is raadzaam om in ieder geval één tank en een klein flesje e-liquid mee te nemen in je handbagage, zodat je bij het verlaten van de luchthaven direct kunt dampen. Op voorwaarde natuurlijk, dat dit in het betreffende land toegestaan is.

Hoeveelheid vloeistof meenemen

⚠️ Let op! E-liquids in je handbagage, moet je tijdens je reis binnen de Europese Unie in afsluitbare, doorzichtige plastic zakken vervoeren, met in totaal maximaal 1 liter inhoud, waarvan 100ml per stuk in de plastic tas.

De e-sigaret en dampen op het vliegveld

Normaal gesproken is het niet toegestaan om te dampen op een vliegveld. Op veel vliegvelden zijn aparte rookruimtes, waar dampen meestal wel is toegestaan.

De e-sigaret op Schiphol

⚠️ Let op! Op Schiphol mag je géén elektronische sigaret gebruiken op het gehele vliegveld. Deze regel geldt óók voor de aparte rookruimtes!
Mocht je er niet zeker van zijn of je mag dampen op het vliegveld, vraag het een medewerker van het vliegveld. Zij kennen de huisregels en geven je de juiste informatie.

Douanecontrole en de e-sigaret

Bij de douanecontrole raden we je aan om je e-sigaret, batterijen, accessoires en e-liquids uit je handbagage te halen en alles in de aangewezen plastic bakken te leggen. Zo kunnen de douaniers direct zien dat het om een e-sigaret gaat, wat je tijd kan besparen.

De e-sigaret en dampen in het vliegtuig

Het is strikt verboden om te dampen aan boord van een vliegtuig. Dit is voor de veiligheid van jezelf en van alle inzittenden. Deze regel geldt voor alle luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair, KLM, EasyJet en Air France.

De e-sigaret meenemen in het vliegtuig

Tip! Voordat je het vliegtuig instapt, is het aan te raden de vloeistof uit de clearomizer te halen. Door het verschil in luchtdruk is de kans namelijk groot dat je tank gaat lekken.

Nog meer handige tips voor op reis!

Naast de voorbereiding voor op het vliegveld en tijdens het vliegen, hebben we nog een paar tips voor op je bestemming, maar ook zeker voor de terugreis.

Cultuurverschillen op je bestemming

Waarschijnlijk is de andere cultuur een van de redenen waarom je op reis gaat. Die cultuur kan verschillen met het thuisfront. Dit kan ook van toepassing zijn op het dampen. Niet ieder land is bekend met dampen en e-sigaretten. Het kan zijn dat mensen raar opkijken, houd hier op een positieve manier rekening mee.

Warmteverschillen op je bestemming

Vloeistoffen worden dunner als ze warm zijn, dit geldt ook voor e-liquid. Wanneer je een warm land bezoekt, kan dit ook gevolgen hebben voor het lekken van je clearomizer. Bewaar je e-liquids op een koele plek, zoals de koelkast. Zo kan je een hoop ellende bespaard blijven.

Terug van vakantie

Aan alles komt een eind, dit geldt jammer genoeg ook voor een vakantie. Wanneer je weer bijna thuis bent, maar nog wel door de douane moet, houdt er dan rekening mee dat je geen vloeistoffen hebt meegenomen die niet aan de Nederlandse TPD-wetgeving voldoen. Als je vloeistof niet meer dan 20mg nicotine bevat en de inhoud niet meer is dan 10ml, zal dit verder geen problemen opleveren.

Reageren (0)

Login om een reactie achter te laten:

Inloggen