Blog
Hardware

Coils in alle soorten en maten

Een coil is een onmisbaar onderdeel in de e-sigaret. De coil is namelijk het onderdeel dat de vloeistof omzet in damp. Sterker nog: zonder coil zal een e-sigaret niet werken. Iedere coil heeft een bepaalde Ohm waarde, die van invloed is op de dampproductie.

Buiten kant-en-klare fabriekscoils, kun je ook helemaal zelf je coils wikkelen. Dit worden ook wel diy coils genoemd.
Snel naar je onderwerp?

Wat zijn coils?

Coils bestaan in de regel uit de volgende drie onderdelen: Een gloeispiraal, katoen en het omhulsel. De coil zorgt ervoor dat de e-liquid in een e-sigaret wordt omgezet in damp.

Gloeispiraal in de coil

Een coil bevat één (of meerdere) gewikkeld(e) gloeidraadje(s), die wordt/worden verhit vanuit de mod of batterij. Deze gloeidraad heeft altijd een bepaalde weerstand, uitgedrukt in Ohm. Deze Ohm-waarde wordt onder andere bepaald door het gebruikte materiaal, de dikte van de draad en het aantal wikkelingen.

Katoen in de coil

Het katoen in een coil wordt ook wel Wick genoemd. Het katoen zit door of om de gloeispiraal heen gedraaid en zorgt voor de opname van vloeistof.

Omhulsel van de coil

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van ‘fabriekscoils’ is het omhulsel van belang om de coil passend te krijgen voor de clearomizer. Dit is wat de coil op zijn plek houdt in de tank of clearomizer.

Wat is de Ohm waarde bij coils?

De Ohm waarde van een coil staat voor de weerstand van een coil. Weerstand is weer de tegenwerking die het materiaal biedt aan een elektrische stroom.

  • Coils met een hogere Ohm waarde (en dus hogere weerstand) geven daardoor vaak minder en een wat koelere damp af. Het draad wat bij deze coils wordt gebruik is vaak wat dunner. Om dit draad op te laten gloeien, heb je daarom ook minder vermogen nodig van de batterij die je gebruikt.
  • Coils met een lagere Ohm waarde (en dus een lagere weerstand) geven juist meestal weer meer en een wat warmere damp af. Het draad wat bij deze coils wordt gebruikt is vaak weer wat dikker. Om dit draad op te laten gloeien gebruik je vaak wat meer vermogen van je batterij.

Hoe werkt een coil?

Alle coils werken volgens het volgende principe: de vloeistof wordt in de coil opgenomen door het katoen, dat de vloeistof absorbeert en vasthoudt.

De gloeispiraal in de coil zorgt er vervolgens voor dat de e-liquid in het katoen wordt opgewarmd en verhit totdat de vloeistof verdampt. Hierdoor wordt het gebruik van een e-sigaret ook wel ‘dampen’ genoemd.

Welke draadsoorten voor coils zijn er?

De gloeispiraal in een coil kan worden gemaakt van verschillende draadsoorten. Doorgaans wordt er gebruik gemaakt van kanthal, nikkel, titanium en roestvrijstaal (stainless steel). Al deze materialen hebben hun eigen voor- en nadelen.

Kanthal coil

Zo is kanthal de meest gebruikte draad in coils. Kanthal is relatief gemakkelijk te buigen. Het nadeel van kanthal is dat dit enkel op wattage of voltage modus te gebruiken is.

Nikkel en titanium coil

Nikkel en titanium zijn weer alleen op de daarvoor geschikte temperatuurmodus te gebruiken. Bij het gebruik van temperatuurmodus past de mod automatisch het wattage of voltage aan naarmate je langer vuurt, zodat de coil de ingestelde maximumtemperatuur niet zal overschrijden. Dit voorkomt het per ongeluk verbranden van je coils (dry hits).

Het nadeel van het materiaal nikkel is dat dit snel breekt. Titanium is daarentegen weer gemakkelijker te buigen, maar daardoor vaak ook iets duurder in de aanschaf.

Roestvrijstalen coil

Roestvrijstaal is een uitzondering op bovenstaande, omdat dit materiaal op zowel wattage- of voltagemodus, als op temperatuurmodus te gebruiken is.
⚠️ Let op! Niet iedere box mod of e-sigaret heeft een temperatuurmodus. Mocht je twijfelen of jouw apparaat temperatuurmodus ondersteunt, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.

Wat is een Sub Ohm coil?

Sub Ohm coils zijn coils die een Ohm waarde hebben van 1.0 Ohm of lager. Hierbij is het draad dus vaak ook wat dikker dan bij een normale coil. Hierdoor heb je wat meer vermogen nodig om de coil te laten gloeien.

Omdat Sub Ohm coils een lage weerstand hebben, zal er veel damp af komen en zal deze damp aangenaam warm aanvoelen. Het nadeel is wel dat een Sub Ohm coil, doordat deze meer damp afgeeft, ook meer e-liquid zal verbruiken.

Wat is een Twisted coil?

Een twisted coil bestaat uit twee weerstandsdraden die om elkaar heen gewikkeld zijn. Dit zorgt ervoor dat het oppervlakte van het gloeispiraaltje tegenover een normale coil een stuk groter is. Dit zorgt ervoor dat er meer vloeistof wordt verdampt, wat indirect zorgt voor meer smaak.

Wat is een Clapton coil?

Bij een clapton coil is er gebruik gemaakt van twee weerstandsdraden. Er wordt een dikke draadsoort gebruikt, waarbij er een dunner draad om het dikke draad wordt gewikkeld. Na het wikkelen heeft de coil wel iets weg van gitaarsnaren en daarom is de clapton coil vernoemd naar de bekende gitarist Eric Clapton.

De clapton coil heeft een groot oppervlakte, waardoor er veel vloeistof wordt opgenomen en wordt verdampt. In de meeste gevallen is een clapton coil een Sub Ohm coil, die een grote hoeveelheid warme damp afgeeft.

Wat is een Fused Clapton coil?

Een fused clapton coil lijkt heel erg veel op een normale clapton coil, behalve dat er twee of meer weerstandsdraden worden gebruikt aan de binnenkant. Daaromheen wordt dus weer een dunner draad gewikkeld.

Doordat er meerdere draden worden gebruikt, zal de coil ook breder worden en meer oppervlakte hebben dan een normale clapton coil. Hierdoor raakt meer vloeistof de coil en zal er daarom meer vloeistof verdampen.

Wat is een Mesh coil?

Een mesh coil ziet er aan de binnenkant net wat anders uit dan een doorsnee coil. Het gloeispiraaltje van een mesh coil bestaat namelijk uit een strookje metaal, met gaatjes erin gesponst, wat lijkt op een honingstructuur. De oppervlakte van de coil is daardoor een stuk groter dan bij een coil in de vorm van een gloeispiraaltje, waardoor er meer vloeistof zal worden verdampt.

Wat is een Alien coil?

Bij een alien coil is er gebruik gemaakt van het buitenste draad van een clapton coil. Deze wordt dan weer gewikkeld om drie dunnere weerstandsdraden. Doordat het buitenste draad van een clapton coil gewikkeld was en je deze opnieuw wikkelt om drie weerstandsdraden, krijg je de bekende golvende structuur die je ziet bij alien coils.

De alien coil heeft vaak een nog veel lagere Ohm waarde dan een normale clapton coil. Hierdoor geeft deze in de regel nog meer damp en smaak af.

Welke coils heb ik nodig?

Deze vraag kunnen we niet direct voor je beantwoorden. Het antwoord is afhankelijk van jouw clearomizer of e-smoker. Elke clearomizer of e-sigaret heeft namelijk zijn eigen specifiek coils.

Weet je niet welke clearomizer of e-sigaret je hebt?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij weten vaak aan de hand van een omschrijving of foto al snel welke coils jij nodig hebt. Vraag daarom gerust om onze hulp!

Wanneer moet ik mijn coil vervangen?

De coil moet je eigenlijk vervangen zodra de vloeistof zo erg aangekoekt is aan de coil, waardoor de coil niet goed meer functioneert. Wij houden altijd als leidraad aan dat je de coil tussen de 1 en 3 weken moet vervangen. Dit ga je echter zelf merken.

De coil moet je namelijk vervangen als:
  • De smaak minder (sterk) wordt
  • De smaak verbrand blijft smaken
  • De dampproductie een heel stuk minder wordt

Zelf coils maken

Mocht je zelf je coils willen maken, dan kan dat zeker! Voor sommige clearomizers is er naast de fabriekscoil ook een zelfbouw coil te koop, die je zelf dient op te bouwen. Deze coils worden ook wel RBA’s (ReBuildable Atomizer) genoemd. Vaak lijkt deze coil erg op de fabriekscoil, omdat ze vaak eenzelfde soort omhulsel hebben. Van binnen zijn ze echter net wat anders.

RTA's, RDA's en RDTA's

Naast zelfbouw coils voor bestaande tanks en clearomizers, bestaan er ook RTA’s (Rebuildable Tank Atomizer), RDA’s (Rebuildable Dripper Atomizer) en RDTA’s (Rebuildable Dripper Tank Atomizer). Dit zijn tanks of drippers, waar je je eigen coil op dient te bouwen. Deze werken dus helemaal niet met kant-en-klare fabriekscoils!

Tutorial voor het zelf maken van coils

Wil je geheel zelf je coils maken? Lees dan gerust onze blog over het zelf wikkelen van coils.

Reageren (0)

Login om een reactie achter te laten:

Inloggen